Medovník
Ingredience:
cukr krystal | 200 | g |
hladká mouka | 700 | g |
jedlá soda | 1 | lžíce |
máslo | 300 | g |
med | 120 | g |
ocet | 1 | lžička |
polohrubá mouka | 350 | g |
vejce | 2 | kusy |
zahuštěné slazené plnotučné mléko (Salko) | 1 | konzerva |
Postup:
100 g másla, med a cukr vymícháme do pěny. Smícháme sodu a ocet a přidáme ke směsi. Na plotně směs zahřejme a přidáme vejce. Mícháme až směs získá světle hnědou barvu. Poté odstavíme. Po shladnutí přidáme mouku. Těsto necháme odpočinout. Vyválíme 8 až 10 tenkých placek. Pečeme na pečícím papíře 5 minut na 180 stupňů. Krém na slepování jednotlivých placek získáme smícháním Salka a 200 g másla. Přičemž jsme Salko vařili v neotevřené konzervě ve vodní lázní v tlakovém hrnci 1 - 1,5 hodiny. Slazené mléko zkaramelizuje a vytvoří hnědou hmotu. Jednotlivé placky potřeme krémem a klademe na sebe. Poslední placku rozdrtíme a posypeme s ní vrch medovníku.